The Quiet Musings

Mensenlevens boven trots

September 15th, 2016

Photo of main street in Aruba

Aruba can’t catch a break. Op Aruba is de tensie (lees, haat) van geregistreerd partnerschap nog niet eens gekoeld, of het eiland is alweer aangeslagen door geweld. Fysiek geweld, het ergste wat er is. Wat iedereen vreesde dat ging gebeuren is daadwerkelijk gebeurd. Moord. Moord van een onschuldige burger in haar eigen huis.

Al maanden, nee al meer dan een jaar gaat het berg afwaarts met de veiligheid op Aruba. Atracos worden links en recht gepleegd. Van de tientallen lukt het de politie zo nu en dan de daders ervan op te pakken. Feit is dat het politiekorps onderbemand is. Je kunt als politie zo goed je best doen, maar als er niet genoeg mankracht is, dan kun je weinig als er een golf van criminaliteit over het eiland gaat.

Deuren open gooien voor iedereen die bij de politie wilt is geen oplossing. Voor zulke zware misdaden heb je nú politie met ervaring nodig om het een halt toe te roepen. Er is geen tijd meer te verliezen, het gaat niet meer om de gestolen tapa di wiel di auto, een zeldzame atraco bij de supermarkt om de hoek of bij e cas di lotto. Het is geëscaleerd naar het ergste niveau: het vermoorden van mensen in de veiligheid van hun eigen huis.

We hebben een lange geschiedenis met Nederland, we kennen slechte en goede tijden. Aruba is trots op haar Status aparte en terecht. Maar er komt een moment dat je je trots moet inslikken, moet samenwerken en vragen om hulp. Geel of groen maakt niet uit, mensen levens staan op het spel. De veiligheid van burgers is ontelbaar veel belangrijker dan politiek.

Aruba heeft hulp nodig om weer orde te brengen in de samenleving. Politie met ervaring om ons korps te steunen, fregatten op zee om de kustwacht te helpen met de grote instroom van wapens. drugs en mensenhandel. De tijd van discussie, brainstormen en vergaderen is voorbij. Het gaat alleen maar erger worden en nú moeten er goede, langdurige en harde maatregelen komen.

Als dat allemaal geen goede reden is, beeld je dan in wat een drama het wordt als Aruba straks op de lijst van risky destinations staat.

Bijgewerkt op 2 oktober 2016